Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


vineri

de la Alba Iulia in Finlanda, Estonia si alte 81 de tari


a celebrarea celor 96 de ani de la Marea Unire. Valentin Tigau (Radio Romania International) s-a intalnit in mijlocul co-naționalilor veniți din 30 de țări, la Congresul Spiritualității Romanesti cu Liviu Petrila, un fost maratonist din Bacau, care locuieste acum langa Helsinki! Inainte de a pleca in Finlanda, pe umele lui Mos Craciun, Valentin a prezentat suveica unuia dintre utimii romani in viata dintre cei care au fost prezenti, in urma cu 96 de ani, la sarbatoarea Unirii, Ion Istrate. Lui Mihai Ogrinji, director general al revistei Romania Pitoreasca. Lui Doru Dinu Glavan, presedintele Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania. Academicianului compozitor Eugen Doga, autorul muzicii din filmele Maria Mirabela si Satra. 

Suveica s-a intalnit, iata, si cu Ion Istrate, ultimul roman in viata care a vazut Unirea " Pe moș Ion Istrate l-am întâlnit, în casa lui din satul Drașov, comuna Șpring, ducându-ne și noi la Alba Iulia, pentru a lua parte la celebrarea celor 96 de ani de la Marea Unire și a fi prezenți, în mijlocul co-naționalilor veniți din 30 de țări, la Congresul Spiritualității Românești. Aveam cu noi, spre a o duce la cinstita adunare a românilor, o altfel de eroină. Una care a făcut înconjurul planetei, dusă din mână în mână, din om în om. Suveica Mamei Ruța din Mândra, Țara Făgărașului. Suveica aceea care, cu reporterii Jurnalului Național, a ajuns și în Malta pe urmele Reginei Maria, și la Muntele Athos. Suveica Mamei Ruța (și ea mai veche de 100 de ani) s-a întâlnit astfel, în drumurile ei, cu ultimul dintre românii care au văzut Unirea. Bătrânul i-a mângâiat lemnul netezit de atâtea mâini și povești, iar suveica a tras din firul amintirilor lui, pentru a țese o pânză nouă." Jurnalul National 



De sarbatori, Suveica Mamei Ruţa în jurul lumii a ales sa descopere una dintre tarile lui Mos Craciun: Finlanda! Un tur de Helsinki pentru inceput, alaturi de calauza sa Liviu, de Excelența sa dr. Catalin Avramescu (ambasadorul Romaniei in Finlanda) si de consilierul diplomatic Silviu Jipa. 


Havis Amanda, una dntre cele mai celebre statui de aici. Montata in 1908, opera sculptorului Ville Vallgren, simbolizează Helsinki ce se ridică din mare.Din bronz. Statuia este înconjurată de patru lei de mare și pești. Deci "Sirena" ce a decis sa-și părăsească viața marină și să locuiască pe pământ:)




Suveica Mamei Ruţa în jurul lumii isi continua periplul spre Cercul Polar. Liviu Petrila, romanul din Finlanda care ii este calauza, a poposit cu ea in Tallinn, capitala Estoniei. Se opresc la resedinta Mitropolitului Corneliu (“In Estonia majoritari luterani / A doua biserică ca număr de credincioși este cea ortodoxă / 200000 aparțin de Moscova / 15000 la Constantinopol. Mitropolitul Corneliu aparține de Constantinopol”) apoi fac cunostinta cu Tamara, o romanca din Cernauti stabilita la Tallinn de peste 40 de ani, care vinde muraturi in piata orasului ( locul preferat a lui Liviu) Viziteaza fosta primarie, fac cunostinta cu povestea unui patriot rus celebru: Boris Yeltin si dau o tura prin centrul capitalei. 


Suveica Mamei Ruţa în jurul lumii a reușit să se intersecteze cu civilizațiile și culturile a peste 81 de țări în numai două zile:) S-a întâmplat la Târgul mondial de turism de la Matkamessut. Aproape 70 de mii de vizitatori. În zona rezervată asociațiilor de prietenie, suveica s-a aflat la standul României & Moldovei, alături Liviu Petrila:)
Prima ediție a acestui târg internațional a avut loc în 1987.