Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


vineri

cu Today de la New Yok la San Francisco




12 mii de km de emotii calatoare / Suveica Mamei Ruţa în jurul lumii si-a legat ata de martisor si colinda la acest inceput de primavara Statele Unite ale Americii. 16 zile, on the road de la NY la San Francisco si inapoi:) Calauza ii este, pentru a doaua oara, Vlad - care in 2014 a dus suveica la cel mai mare raliu caritabil din lume, Mongol Rally. De data aceasta echipa Today este formata din: Ana, Sorina, Dan si Vlad. 

Partea frumoasa a acestei calatorii este intalnirea cu Claudia lu' Sociu, vecina de peste vale a Mamei Ruța, care a fost ghid călăuzelor noastre și suveicii prin Indianapolis, Indiana:)




 culegand raze de soare de pe plajele din California si facand baie in Pacific:) 
...si primele tricouri de calauza