Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


duminică

in London pure style cu Andreea

-->


Pe la sfarsitul lui aprilie, profitand de o mica pauza in agenda, suveica noastra s-a hotarat brusc sa faca o calatorie la Londra. Ca tot mergea Andreea Carceoreanu in vacanta. Un om de PR minunat, nu putea sa i faca suveicii decat un trip de nota 10! Asa a inceput o calatorie ‘sportiva’, pentru ca suveica noastra era avida sa cunoasca locuri noi, si toata lumea stie ca la Londra ai mereu ceva interesant de vazut. A mers mult, s-a uitat curioasa in jurul ei si de multe ori s-a lasat furata de peisaj intr-atat incat a si uitat sa-si faca poze. I-a parut rau ca vremea n-a fost mai insorita - dadea si ea mai bine in poza! - dar chiar si o suveica din Mandra stie ce se spune despre vremea londoneza, asa ca nu s-a mirat.
A vizitat cate muzee a putut (chiar si muzeul figurilor de ceara, unde s-a intalnit cu regina), s-a plimbat cu autobuzul supraetajat, a fost la shopping pe Oxford Street (ca la Londra trebuie sa fii o lady!), s-a oprit pentru o clipa si in fata la Tiffany’s desi n-a avut timp de mic-dejun, a fost la zoo si la acvariu… Pana si la teatru a fost intr-o seara, la Victoria Palace, sa vada musicalul “Billy Elliott”, din care nu a inteles prea multe, dar i-au placut decorurile si muzica si atmosfera… Cand a fost sa urce in London Eye, sa vada si ea orasul de sus, era sa nu fie primita, pentru ca arata ciudat si oamenii au crezut ca ar putea sa-i raneasca… dar au lasat-o pana la urma si ea s-a bucurat sa fie atat de aproape de cer… Un cer mai frumos si mai adanc a vazut insa la Observatorul Regal de la Greenwich. Aici a incercat sa patrunda in tainele Universului si s-a amuzat cand i s-a spus ca poate sa stea in acelasi timp in cele doua emisfere, estica si vestica, ceea ce a si facut…

 across London by doubledecker


 From top of Saint Paul s
 Greenwitch Royal Observatory

 home

 Irina, our dear host

 on Bond Street

 Andreea at Saint Paul s Cathedral

 the Brittish Museum

 the London Eye

  the National Gallery

 the Parliament

visiting the Tower of London 
........
 In ultima seara s-a intalnit in sfarsit cu Ionut in Trafalgar Square si au mers sa bea o bere englezeasca adevarata intr-un pub. Ionut este personajul principal al campaniei de implinit dorinte derulata, la fel cu cea a suveicii, chiar intre primele... Asa ca, cei doi colegi de agentie impreuna cu Andreea, au savurat berea in london style... Si-a promis sa se intoarca; e un loc prea fascinant!


..............................


Un mic regret a mai avut: ca n-au lasat-o si pe ea in avion la pasageri. A auzit ca se vede foarte frumos Pamantul de deasupra norilor!