Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


luni

cu Raluca in Bali - Indonezia




" Suveica Mamei Ruta a ajuns la mine cu doar doua ore inaintea plecarii mele in Indonesia – Bali.
Cu emotii mari si cu o magulitoare responsabilitate, m-am pornit la drum cu ea, in cea mai de pret calatorie a mea. Am fost tare mandra sa o port si sa o plimb pe Insula Zeilor si a spiritualitatii.
Destinatia mea a fost un Ashram balinez in gradina celebrului Ketut,  ce gazduia un curs de meditatie si dezvoltare personala. A fost imediat indragita de toti participantii si admirata de localnici bucurosi sa ii afle povestea. A fost binecuvantata la templul apei, a vizitat lanurile de orez ale balinezilor, a fost pret de cateva clipe jucaria unui copilas vesel si vioi, s-a intalnit cu razboi de tesut vechi de 100 de ani, a vizitat casa Maestrului Ketut, l-a cunoasc pe  Luwac  a dansat si a cantat reggae, a fost invitata de onoare la o aniversare intr-o minunata gradina a caritatii,  a participat zi de zi la cursurile si practicile noastre si s-a intors acasa mai bogata spiritual si mai energizata ca oricand.

Curand, porneste la drum spre Africa si apoi se pregateste sa intampine anul 2017 in Chile si Argentina, de unde se va intoarce cu povesti si cu imagini de vis.

A suveicii calauza in Bali,
Raluca"