Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


luni

prin Copenhaga si Malmo, cu David si ai lui



Un jurnal de calatorie nordic, semnat de o calauza de numai 8 ani si jumatate, David, insotit de Eugenia si Stefan, parintii lui minunati:  am fost azi la Mica Sirena... nu prea ne-au iesit pozele asa cum ne asteptam,  pentru ca erau sute de turisti in jurul statuii, insa David a reusit, totusi, sa “fure ” cateva cadre doar pentru ele doua.


       Am fost si la Fabrica Carlsberg. Inspirati de sloganul lor “Probably the best bear in the world...“, ne asteptam sa vedem si “the best factory…”  dar surpriza a fost ca se viziteaza vechea fabrica, devenita un soi de muzeu. 


  Asta e intrarea in fabrica Carlsberg, cu elefantii care sunt simbolul ei...Dar am avut doar "one shot" si nu prea mi-a iesit. Si steagul danez si elefantii si suveica, totul cu o mana, caci in cealalta aveam, conform traditiei locului, o sticla de bere:)


  In poza in care David e cu spatele, se uita la casa in care a trait si a scris Hans Christian Andersen (cea rosie) si bea o ciocolata calda, spunandu-si povesti cu Suveica....


Aici este Amalienborg Palaca, fata in fata cu Opera din Copenhaga. Suveica nu a fost miscata in cele 2 fotografii. Este la mijloc intre cele doua minunate locuri.


Danemarca este o tara foarte frumoasa. Si imnul lor national se numeste "Exista o tara frumoasa -Der er et yndigt land". Este monarhie constitutionala, Regina lor fiind Margareta A II-a.  Isi iubesc foarte mult steagul (dannebrog) si il pun peste tot (unii chiar si pe tortul copiilor) Dannebrog este cel mai vechi steag national folosit, datand din sec 14. Stema lor nationala, care este prezenta in toate monumentele, este reprezentata de 3 lei albastri, fiecare cu cate 3 inimioare.
Simbolistica e foarte puternica aici, isi iubesc tara si par puternici...


Draga Alina, cum ne-a tot plouat aici, iata si rasplata: suveica si curcubeul! Si noi, ratacind pe canalele Copenhagei


Aici suntem la Rosenborg Palace. E tare frumoasa Copenhaga, cu liniile perfecte pe care le intalnesti peste tot (cladirile respecta toate acelasi stil architectural) copacii tunsi impecabil, totul merge perfect, infrastructura este perfect creata pentru a face un turist sa se simta in siguranta, se accepta carduri la plata absolut peste tot, chiar si la targurile de mestesugari. Despre trafic… nu mai spun decat ca este de vis... Vremea insa este tare capricioasa, chiar frig, am putea zice noi! Povesteam toti trei ca ar merita sa promovam aici, printre danezi si suedezi SPAurile noastre cu apa termala - s-ar simti foate bine!


-----

Buna Alina, Suveica a avut o prima  zi interesanta in Suedia.  Iat-o aici cu o mesterita uimita ca avem asa ceva cu noi:)



Aici Suveica a ajuns in Malmo si sta la taclale cu Turning Torse - un turn simbol al orasului.



Malmo e ultimul popas al nostru - un oras in care sunt prezente mestesugurile pe strada si in magazine (sticla, lemn, bijuterii,  design vestimentar) Ne-a placut mult sa colindam strazile si sa descoperim creativitatea nordica. Si era foarte animat, erau concerte peste tot! Cred ca ti-ar placea si tie. Suveicii suntem convinsi ca i-a placut, la fel de mult ca noua! Numai bine pana la urmatoarea calatorie! Noi ne pregatim de predat stafeta Calauzei Raluca, ce duce Suveica tocmai in Indonezia