Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


miercuri

Suveica inspiratie pentru o colectie inedita de bijuterii si accesorii & un eveniment itinerant
Suveica Mamei Ruta continua sa inspire, sa aduna oameni impreuna, sa calatoreasca printre dorurile si regasirile noastre... Un proiect inedit este "Port si Transport" - o colectie de accesorii si bijuterii inspitrate de Suveica noastra si semnata de Ioana Palicica & un eveniment itinerant in acelasi timp. Conexiunile intre urban si rural vor fi puse in valoare in cadrul unei prezentari care completeaza expozitia cu povestile inconfundabilei Iulia Gorneanu, cu proiectia filmului "Suveica Mamei Ruţa în jurul lumii", pregatit de Alina Zară Prunean (initiatorul acestui duios proiect international de calatorie cu aproape 1 milion de km in portofoliu) si cu ciclului de lucrari "Shuttle on my mind", semnate Elisabeth Ochsenfeld.

In iunie la galeria de arta contemporana Galateca din Bucuresti si apoi la Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi.

 
Colecţia "Port şi Transport" apartine Ioanei Palicica. Artista a terminat Design Textil şi Vestimentar la Timisoara cu un proiect inedit, ingenious si creativ.  Suveica  Mamei Ruta a inspirat-o sa creeze cateva piese de baza ale colectiei si a fost punctual de pornire in prezentarea de dizertatie


 “povestea mamei Ruţa am prezentat-o, integral, aşa cum am găsit-o (şi m-a topit de emoţie) pe blog, ca introducere. Am şi plâns când am citit-o prima oară. Majoritatea suveicilor și tesaturilor din aceasta colectie au aparţinut bunicii mele. Atât suveicile cât şi tesăturile.”