Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


luni

Singapore, Kuala Lumpur şi Bangkok cu Ioana


Singapore - prima oprire a calatoriei noastre din Asia. Un oras-stat, cu o suprafata de doar 700 km patrati, fiind cea mai mica tara din Asia de Sud Est. Orasul-stat este una dintre cele mai dezvoltate natiuni din lume. Centrul financiar din Singapore joaca un rol extrem de important pentru economia tarii, fiind considerat al treilea cel mai important din lume, dupa New York si Londra. Singapore are o populatie de 5,5 milioane de locuitori si este tara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume.



 Hotelul Marina Bay Sands, unul dintre simbolurile orasului-stat, cea mai cunoscuta cladire din Singapore. Sus, la etajul 57, se afla piscina Infinity Pool, unde am avut si noi ocazia sa facem o baie (Suveica ne-a privit de pe chaise-long :)


Suveica a facut cunosinta cu colega si prietena mea din facultate, de origine vietnameza, care a venit special din Hanoi ca sa ne intalnim in Singapore.


 l-am intalnit  si pe Merlion, un alt simbol al orasului SIngapore. Acesta este o fantana arteziana reprezentand o creatura mitica, cu cap de leu si trup de peste. Trupul de peste al mascotei Merlion face trimitere catre originile orasului Singapore, care in trecut a fost un sat pescaresc.

....................................................


Kuala Lumpur, capitala si cel mai populat oras al Malaeziei. De-a lungul ultimelor decade, Kuala Lumpur a devenit o metropola infloritoare, cu cladiri spectaculoase si mari centre de cumparaturi. Spre deosebire de alte orase din Asia, KL inca mai are cladiri istorice, petece de natura, si un patrimoniu cultural.




ne-am oprit sa ne fotografiem la Petronas Towers, simbolul capitalei Malaeziei. Turnurile gemene Petronas, din inima oraslului, au fost cele mai inalte cladiri din lume, pana in octombrie 2003, cand au fost depasite de "Taipei 101", din Taiwan. Cu toate acestea, ele raman si la ora actuala cele mai inalte cladiri gemene din lume.




o incursiune la Batu Caves, o minunata pestera aflata la 8 km de capitala Malaeziei. Batu Caves este cel mai important altar Hindu din afara Indiei, dedicat lordului Murugan (reprezentat de statuia aurie)

............................................................

Bangkok, Orasul Ingerilor, este un centru comercial din inima Asiei de Sud Est aflat in plina expansiune si dezvoltare. Foarte cunoscut pentru templele sale budiste, delicioasa bucatarie thailandeza si serviciile de cea mai buna calitate, este usor de inteles de ce atat de multi turisti revin iar si iar pe aceste meleaguri de vis.
In numai 200 de ani Bangkok s-a dezvoltat dintr-un grup de sate raspandite printre canale si plantatii de orez situate pe cursul raului Chao Phraya, intr-o citadala enorma. S-a extins in toate directiile si a devenit orasul principal din Thailanda. In oras sunt la tot pasul monumente ce amintesc de dinastia Chakri care a pus piatra de temelie a orasului. Sub conducerea acestei dinastii, Bangkok-ul s-a dezvoltat intr-un ritm accelerat, in principal datorita comertului. Al treilea imparat al dinastiei a pus bazele unui sistem nou de titluri imperiale, numindu-se pe el insusi Rama al III-lea si pe predecesorii sai Rama I si Rama al II-lea.




 Noi ne-am pozat cu suveica la Marele Palat, cel mai cunoscut obiectiv turistic din Bangkok, care este si resedinta Regelui Thailandei. Celebrul Complex al Palatului Regal din Bangkok a fost construit in 1782 si include cateva cladiri impresionante printre care Wat Phra Kaeo (Templul de Smarald al lui Buddha). Acest templu gazduieste o statueta din smarald a lui Buddha, ce dateaza inca din secolul al XIV-lea. Multi spun ca templul acesta este de departe mult mai impresionant decat Marele Palat in sine. Complexul palatului este foarte mare, de aceea ar trebui sa va rezervati timp destul pentru a il vizita.

Ioana Ifrim