Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


vineri

povestea suveicii intr-un concurs international de scenarii radiofonice / “Prix Behemia”, Praga, 2012.
“Suveica merge mai departe” este o emisiune care a fost selectionata  pentru a participa la
concursul international de emisiuni radiofonice “Prix Behemia”, Praga, 2012. 
Simona Lazar si Valentin Tigau au alcatuit un scenariu care pune in valoare traditii folclorice
 romanesti din zona Fagarasului -Transilvania. Emisiunea va fi difuzata luni, 28 mai, incepand cu orele 20, 30, pe spatiul “Romania la ea acasa”   


Radio Romania International http://www.rri.ro/index2.shtml?lang=2
 (pentru auditie live, selectati WMA si canalul 2 din caseta din dreapta - sus)

 Imediat dupa difuzarea acesteia pe Radio Romania International, vom posta si link ul la care aceasta va fi stocata ca arhiva, pentru a putea fi audiata de toti prietenii suveicii oricand si oriunde s-ar afla in lume!