Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


miercuri

suveica la Street Delivery/Bucuresti 2012



Suveica Mamei Ruţa s-a instalat, la mijlocul lui iunie 2012, in Bucuresti, la cel mai mare festival de arta stradala din Romania: Street Delivery! Evenimentul "O suveica in jurul lumii - in 5 metri de povesti rezumatul a peste 300 de mii de km si 3 ani de emotii calatoare " inseamna fotografii din cele mai interesante locuri pe unde a ajuns, povestile celor care au luat-o cu ei in bagaje, emotii, un gard de scanduri vechi din Mandra de la Muzeul de Panze si Povesti ( care este casa suveicii) si ea insasi, intr-un popas, intre doua drumuri, dupa aproape 300000 de km prin lume. Bonus: o colectie nou - nouta din proiectul Tricoul Fain  (tricouri  din atelierul sezatoare din cadrul Muzeului de Panze si povesti, Mandra Chic , cu aplicatii tesute de Suveica vedeta) si siropuri de brad si soc de la Gourme Traditional.

Curator expozitie: Alina Zară (mostenitoarea suveicii)

La finalul evenimentului se face predarea suveicii intre calatori. Astfel, Monica Tanase,  realiZatorul povestii suveicii la Digi24TV, o preda (dupa ce a descoperit China si povestile ei, alaturi de celebrul violonist roman, Alexandru Tomescu) Nataliei Ester, actrita la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti, care ii va dezvalui Ierusalimul. Si, pentru ca intre cele doua drumuri exista cateva zile libere, Simona Lazar, de la Jurnalul National, isi anunta intentia de a o duce intr-o excursie prin Europa, pe urmele Reginei Maria (o mare iubitoare de Romania, de  traditii autentice si folclor romanesc - femeia pentru care Mama Ruta, posesoarea Suveicii, avea o admiratie deosebita) 










Natalie, urmatorul calator (destinatie: Ierusalim) !







Arthur Tintu



Proiect/expozitie  tarafagarasului.eu realizat cu sprijinul Fundatiei Carturesti, Alexandru Ducu, Antonia Coanta  si Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Tarii Fagarasului.