Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


miercuri

cu Rares in mijlocul festivalului Las Fallas din Valencia - SPANIA



"Printr-o conjuctura favorabila, intr-o zi, pe la mijlocul lui martie 2010, suveica Mamei Ruța a ajuns si pe mainile mele. Tocmai ce se intorsese din Africa, din desertul marocan unde fusese intr-o adevarata aventura cu Andrei. Cu mine si gasca mea, pretiosul “artefact” a luat calea Spaniei, mai precis a Valenciei, pentru o adevarata fiesta, o experienta geniala care cu siguranta meritaincercata." Rares Pulbere. Brasov / fotograf.
...

"Dar sa incepem cu inceputul si sa va povestesc putin despre festival si anume despre “Las Fallas”.  Initial fusese o sarbatoare inchinata sfantului Iosif, patronul tamplarilor, dar care cu timpul s-a transformat intr-un festival de 5 zile. Elementul de baza consta in construirea unor figuri şi compoziţii alegorice din lemn, cu un caracter satiric, inspirate din teme de actualitate, care sunt puse in centrele cartierelor. Fiecare cateva stradute isi construiesc propriul “falla” find o adevarata mandrie pentru fiecare contribuitor. Practic Valencia se transforma dintr-un oras relativ linistit de 800.000 de locuitori, intr-o imensa petrecere de peste 3.000.000 de oameni. Sute de fanfare care canta, mii de oameni imbracati in costume traditionale care strabat strazile Valenciei, sute de mii de beculete decorative, milioane de artificii si petarde arse, nenumarata petreceri de strada si evenimente care au loc peste tot in oras. Cam asa ar fi o descriera minimala a festivitatii la care a luat parte suveica. 5 zile neintrerupte decat de numai cateva ore de somn... in rest: fiesta!"







 Suveica chicD10 pe unul din covoarele de flori aduse in piata:)


Suveica  in City of Arts, probabil cel mai distinctiv complex arhitectural din Valencia, care include un oceanograf, muzeul stiintei, planetarium, etc.