luni

Suveica la pas prin China, zona Shanghai





Mihai e din Galaţi. Lucrează pe un şantier naval din China de mai bine de 20 de luni. A hotarât să ia suveica cu el ca să îi descopere una dintre cele mai vechi culturi şi civilizaţii ale lumii, cu bunele şi relele ei, dar şi să îi povestească unui român, prieten, care vrea să rămână pentru totdeauna în Asia, despre ce înseamnă România, valorile, firescul, frumosul şi rânduiala ei! Nu vrea să îl convingă de nimic, vrea doar să îi aducă aminte... 

Contrastul dintre bogăția şi sărăcia, atât materială cât şi spirituală, sunt primele lucruri pe care le descoperă zilele acestea suveica la SHANGHAI. Se va întoarce de acolo la sfârşitul lui mai, pentru a putea pleca 155 de zile pe urmele gulagului românesc din Siberia.

update 1


Vedere din noua reşedinţă de călătorie a Suveicii Mamei Ruţa: Chongming , insulă suburbie a Shanghaiului, China. 

"După cum ti-am spus, pe aici e mai greu cu netul, aşa că nu o să pot trimite experienţele noastre de călătorie prin China în timp real. Vestea bună este că Suveica i-a trezit colegului meu dorul de casă. I-am adus salam de Sibiu, brânză bună şi piept de pui de ţară, pâine şi prăjituri. Suveica şi cartea cu poveşti româneşti am pus-o în valiza cu mâncare... A fost un soi de artilerie grea cu care l-am atacat şi, iată, a dat roade! Şi-a dat seama că nu o să se poată acomoda niciodată cu orezul, ciorbele triste şi îndărătnicia chinezilor. Şi asta după ce Suveica i-a amintit de rostul şi rânduiala românilor, în esenţa lor. Aşa că, suntem pe drumul cel bun:) Seara o să citim din poveştile lui Vlad Drăculea, ce însoţesc suveica la drum şi o să fim un pic mai aproape de casă!" 



Suveica a adus cu ea şi ştiri de ultimă oră din China. Înfricoşătoare, de-a dreptul: "Poluare majoră a aerului în nordul Chinei, 5 zile la rând. În Beijing, de exemplu, masca de gaze se pare că va deveni, foarte curând, ceva comun..."



update 2


" După cum ai să înţelegi din fotografii, China este un amestec de nou şi vechi  destul de derutant. Văzut aşa, la suprafaţă, oraşul chinezesc arată bine: multă verdeaţă, drumuri bune, poduri, clădiri frumoase pe dinafară, transport public bine pus la punct. Din păcate, dacă te apropii, ai să constaţi că totul e ieftin, fără suflet, murdar, dezordonat, fără temelie.             Chiar dacă sunt destul de neglijenţi si needucaţi, pe străzile principale e destul de curat: coşuri de gunoi din 20 în 20 de metri, toalete publice destul de curate, cam din 500 în 500 de metri, mulţi lucrători la salubritate. Pe străduţele laterale situaţia se schimbă: mizerie, gunoaie, vechituri aruncate la întâmplare.
             Chinezii de rând au scutere electrice sau biciclete. Majoritatea au câte o mică afacere: un chioşc, o dugheană, ba vând mâncare, ba fleacuri, ba unelte. Sunt comercianţi înăscuţi, ce să mai vorbim - vând orice. Se claxonează în draci, se vorbeşte tare, nu se respectă regulile de circulaţie. Datul din coate e sport naţional. Bătrânii fac sport în parcuri, dansează, practică tai chi, se plimbă, aleargă. Ăsta e un lucru de admirat la ei. Se bea ceai, se fumează şi se joacă mahjong, sau diferite jocuri de cărţi. Nu prea le arde de muncă, le plac discuţiile, băutura şi voia bună.
             Acum pătura de mijloc a făcut credite şi cu toţii au maşină, apartament sau casă (pe teren concesionat de la stat) şi toate cele necesare vieţii. Tot pătura de mijloc merge în excursii prin Europa, Korea sau Japonia, imediat cum are ocazia.
            Cei mai bogaţi îşi trimit odraslele în America, Australia, Europa, la studii. Unii rămân acolo şi îşi deschid afaceri, alţii se întorc şi devin noii lideri ai Chinei.
Nu poţi fi bogat aici, dacă nu eşti în partid, dacă nu ai pile, dacă nu eşti şmecher şi dacă nu ştii să te descurci şi să profiţi de cei neştiutori. Săracii sunt exploataţi ca peste tot în lume. Vin de la mii de kilometri să lucreze în Shanghai şi acceptă condiţiile cele mai grele de muncă şi salariile cele mai mici, dar supravieţuiesc, că mâncare e ieftină, la fel şi îmbrăcămintea, ba chiar mai şi trimit ceva la familiile rămase în satele natale. 
P.S. am citit cartea domnului Lupaşc care însoţeşte suveica şi o mai împrumur românilor de aici  - din păcate suntem conduşi şi în zilele astea de boieri corupţi, subjugaţi marilor puteri, de egoismului şi interesului personal. Hai România! "








"Fotografii pe strada principală a orăşelului în care mă aflu (un soi de insulă - suburbie a Shanghaiului. Seara, după ora 20.00, ies gălbiorii cu tarabele la făcut comerţ - aici vând ei orice. E stradă pietonală, dar au şi ei şmecherii lor care  merg cu maşinile pe interzis. După cum vezi, unele buticuri sunt deschise şi în timpul zilei. Cele cu mâncare fast food chinezească. Am încercat şi eu: sunt nasoale, picante, artificiale, dar pentru ei sunt perfecte.  Totuşi, îmi plac castanele prăjite care sunt servite aici."


"Corabia neagră este un simbol al zonei. se numeşte joncă şi se fabrica aici îcă din urmă cu 200 de ani. "


 "Aici sunt şi două restaurante KFC. Mereu pline. Pitoreşti sunt băbuţele care tricotează la o masă, fără ca nimeni să aibă vre o treabă cu ele."




 “Clădirea gri, din sticlă, cu acoperiş rotund este hotelul central al insulei,  iar cealaltă clădire gri este cea mai înaltă de pe insulă , Hotelul Tian He, unde stau eu. Poza din lift arată cele 20 de etaje...este o clădire “de încălzire”. Ne pregătim pentru Shanghai, unde găsim cu 50- 60 de etaje la tot pasul.”


 Am zărit şi nişte coloane şi statui de zeităţi greceşti. Un am reuşit să înţeleg asocierea! E un parc micuţ, cu un glob pământesc şi nişte porumbei din inox, în care, seara, dansează nişte chinezi”


 “Nu am găsit explicaţie nici pentru multitudinea de căpiţe de fân pe care le-am întâlnit pe aici. Cred că este ceva pur decorativ, dar mi s-a părut că, în preajma lor, suveica s-a simţit mai în largul ei, mai acasă... “



"Un alt detaliu: în faţa fiecărei bănci şi a fiecărui hotel sunt arborate steagurile chinei şi cele ale instituţiei respective. Asta e unul dintre exemplele de naţionalism indus puternic de autorităţi pe aici. Mi-ar plăcea să văd mai multe steaguri româneşti şi prin România noastră."


"Pietrele cu diferite "hieroglife" sunt la loc de cinste peste tot...”



"Suveica s-a împrietenit cu un mic întreprininzător chinez . Mândru vânzător de nimicuri, care se relaxa cu bilele arhicunoscute... A fost amabil. Nu toţi sunt aşa, chiar dimpotrivă"

La un moment dat am surprins momentul în care erau aduse câteva maşini de cusut destul de vechi, pentru încropirea unui atelier de croitorie! Unul dintre cele mai comune şlucruri de pe aici. Nu degeaba pare că toate hainele din lume poartă etichetă made in China. "

 "Avem şi o tarabă cu talismane purtătoare de noroc, lampioane, costume de baie şi alte prostioare chinezeşti"

"Un avizier de pe care nişte moşulici  citeau ştirile de anul trecut."



 "O cutie poştală şi un postaş circumspect, deh, angajat al statului, pe o biclă veche chinezească, dar care încă mergea bine"


 " Cel mai mare liceu din Chongming, care pregăteşte miile de copii pentru jungla urbană din China fruntaşă. Numele mi-a atras atenţia: YangTze - fluviul care curge pe aici şi este enorm. Un fel de râu mamă, care are grijă de sute de milioane de chinezi, dar de care ei nu au grijă deloc şi îl poluează la greu, cu industria lor înfloritoare"



"Suveica pe capul leului - aceşti lei sunt tipici Chinei, îi găseşti în faţa clădirilor importante, la intrare, de o parte şi de alta. Un mascul şi o femelă, aducători de noroc cică. Templu budist cu poarta străjuită de nelipsiţii lei. Femela în stânga imaginii, cu gheara pe un pui de care se presupune că are grijă (datoria mamei) şi masculul de partea cealaltă, cu gheara pe un glob ce simbolizează averea." 



 " Salonul de masaj cu angaţaţi orbi....faimoase peste tot  în China. L-am încercat: chiar îţi rup oasele bine şi nu e nici foasrte scump....pun şi ventuze la nevoie"

 " Şunci la afumat în smogul orasului..."

"  Magazinul de dulciuri cu emoticonul lingându-se pe bot....foarte răspândit în zona Shanghaiului. "


"O scară de bloc tipică pentru chinezi - cu saloane de masaj şi acupunctură la parter"


 "O femeie de serviciu...una dintre milioanele de femei de serviciu din Shanghai, alături de un binecunoscut VW Santata - vechiul Passat, de asemenea foarte răspândit în China "



" Fructe de vânzare... cu nelipsita trestie de zahăr pe care chinezii o adoră . Am încercat-o, e delicioasă. Mai aveam puţin şi deveneam dependent, dar am reuşit să mă las :)  "


"Insula e foarte cunoscută pentru turul ciclist ce are loc aici. E câştigat de cele mai multe ori de oameni din partea locului şi este foarte bine promovat şi semnalizat peste tot!"
 " Anul Calului la chinezi! Simbolul acesta, cu acest tip de grafică, este cam peste tot" 

UPDATE 2  

Shanghaiul e impartit in doua de raul Huang Pu, asadar cele doua jumatati mari ale orasului se numesc Pudong - cartier nou (in urma cu 20 de ani era mlastina in zona aia) si cartierul vechi Puxi. Pu-dong inseamna la Est de raul Pu, iar Pu-xi inseamna la Vest de raul Pu, simplu nu ? Asemanator si cu Beijing si Nanjing.
Asadar primele cuvinte in chineza sunt gata invatate si usor de retinut: Dong=Est, Xi=Vest, Bei=Nord, Nan=Sud, Jing inseamna capitala (Nanjing a fost mult timp capitala de Sud).

Cladirile noi si inalte se gasesc cu predominanta in Pudong de unde incepe plimbarea mea de duminica.


Vedere de la iesirea din "bloculetul" in care am fost cazat de un coleg englez cu care lucrez pe santier 56 de etaje. Bloculet cu 56 de etaje. In departare se vad zgarie norii din centrul Pudongului.



Suveica traverseaza raul Pu ( Huang Pu) cu ajutorul unui vaporas care trece din 10 in 10 minute. Ieftin si bun:) 



 Dupa traversare se vad cladirile noi din Pudong si santierul deschis in Puxi chiar pe malul raului.


cladiri noi si case vechi in Puxi


          Un restaurant chinezesc cu dragonul pe acoperis  ce-i protejeaza pe oameni de incendii,                                               asadar nu e nevoie de extinctoare:) 











Cam asa arata vechiul Puxi pe stradutele laturalnice: ganguri, camarute, mizerie, oameni sarmani. O batranica ma urmarea cum schimb bateria la aparatul foto, vanzatorul de oua stia de Romania si era bucuros sa pozeze cu suveica, pe care o considera un obiect de tamplarie. De asemeni vanzatori de tot felul si mici dughene unde se repara obiecte. Un fel de bazar-talcioc-depozit. Uscatul hainelor se face in smogul si mirosul imbatator al strazii.


...........................................

Urmează un set de fotografii şi poveşti din  Yu Yuan Garden.




Atasez si o poza mai veche, cu fosta dregatorie a Shanghaiului. In mijloc se afla o piatra de temelie a Beijingului pentru a reaminti shanghainezilor rebeli despre suveranintatea Beijingului. Poza e facuta in aprilie 2012 la doua saptmani dupa ce am ajuns aici. Langa mine este un coleg rus. Din motive neelucidate inca, acum in 2014, nu am mai reusit sa mai gasesc dregatoria din mijlocul gradinii , labirintul de pavilioane si zone e foarte complicat. Dar mi s-a parut interesanta povestea in contextul acestei prezentari


o sculptura frumoasa cu trei dregatori / intelepti chinezi pe acoperisul unei case vechi





templu budist si detalii. Aici chinezii se roaga de zor, probabil pentru noroc si bani multi - principalele lor griji



dragonul de pe gard care pazeste Yu Yuan Garden, fosta resedinta a guvernatorului Shanghaiului, urmatoarele poze sunt de acolo.


casa ceaiului in Yu Yuan Garden


podet peste helesteu ce leaga diferite parti ale gradinii Yu Yuan.



suveica si-a gasit locul cel mai potrivit, sprijinita intr-o sculptura in piatra, foarte intalnita prin zona. Cred ca sunt pietre naturale, sculptate doar de vant si ploaie de-a lungul mileniilor.


salcia si un copacel inflorit plus culorile tricolorului. Mi s-au parut ca se potrivesc foarte bine.


pe marginea de sus a gardului se vede trupul plin de solzi al dragonului ce inconjoara gradina



Suveica se odihneste in buzunarul special rezervat al rucsacului, in timp ce chinezii se uitau curiosi cum fac poze. Meseria numarul unu a lor este sa fie curiosi, chiar nepoliticos de curiosi si indiscreti uneori, dar o sa incerc sa ma axez si pe calitati, caci au si calitati. De exemplu sunt comercianti inascuti, le place sa negocieze, sa dezbata. Sunt buni manufacturieri, migalosi si indemanatici. Alta sursa de venit este turismul si nu neaparat din cauza strainilor, au multi turisti de-ai lor care vin sa vada Shanghaiul sau Beijingul precum si alte locuri faimoase, cum ar fi Marele Zid Chinezesc.


Turistii hraneau pestii din helesteu, aruncau bani pentru noroc si se relaxau in soarele de martie.


 vechiul se imbina cu noul, in departare se vad zgarie norii din Pudong.


  un paun - simbol chinezesc des intalnit, la ei fiecare lucru semnifica ceva, nimic nu e la voia intamplarii.


peisaj tipic chinezesc cu casa pe piloni (sa nu uitam ca suntem in delta fluviului mama Yang Tze)



 un pod in zig zag la iesirea din Yu Yuan Garden e foarte faimoasa zona, cu casa din mijloc care acum a devenit loc de servit ceaiul, apare si in filmul lui Michelangelo Antonioni - Cina, un documentar foarte interesant de vazut, mai ales ca unele zone si cladiri pot fi inca recunoscute. 


 mestesugari chinezi de suveniruri la lucru.


 mestesuguri inca actuale in China - lacatuseria 



zona comerciala de pe langa Yu Yuan Garden, plina de turisti din toate colturile lumii, aici inclusiv cu un roman si o suveica romaneasca.



Pentru poza asta aproape am capatat un sut in fund de la babutza frizerita. Se pare ca nu i-a convenit faptul ca-i fac poze in timp ce ea se chinuie sa faca un ban cinstit cu frizeria improvizata pe o straduta vecina cu Yu Yuan Garden. Zidul din spatele babutei este chiar zidul gradinii. I-am multumit frumos in chineza si mi-am vazut de drum mai departe. Ea sarmana a ramas nervoasa, ceilalti chinezi zambeau prietenos. I-as fi dat un ban daca ar fi stat sa-i fac o poza cu suveica dar dupa reactia fotbalistica mi-am dat seama ca suveica ar fi fost in pericol in mainile femeii foarfece.





dupa scurta vizita pe stradutele mici si intortocheate ale Puxi-ului, pe care mi-ar trebui cel putin o saptamana sa-l explorez cum trebuie, am revenit pe malul raului Pu, vis-a vis de centrul financiar, pentru intoarcerea cu bacul. Faleza din partea Puxi-ului se numeste The Bund si este un loc de promenada obligatoriu deopotriva pentru orice shanghainez dar si pentru orice expat sau turist. E un loc ce-mi aminteste de faleza Galatiului, singura mare deosebire fiind ca pe fluviul nostru batran trec mult mai putine vapoare decat aici. In imagini se vad cele 3 cladiri semnificative ale SHanghaiului: Pear Tower - turnul televiziunii in stanga, apoi Bottle Opener si cladirea in constructie ce va deveni cea mai inalta cladire din Mainland China. Alte cladiri ar mai fi Hotelul Shangri-la, cladirea Aurora si cladirea Citi-Bank. Noaptea e un spectacol de efecte luminoase. 



 un vechi far acum complet renovat, probabil punct vamal in trecut.


 Pudongul noaptea vazut din Puxi



Casa primului congres al partidului comunist - langa  zona Xintiandi, alta zona faimoasa din Puxi.




O biserica crestina in mijlocul Shanghaiului

......


Cam asta a fost plimbarea in Shanghai, obositoare, pe fuga, dar eu zic ca a meritat. 
Daca voi mai avea ocazia cu siguranta voi lua Suveica si-i voi mai arata si alte locuri. 
Shanghaiul e totusi enorm,  ca sa nu mai vorbesc de China. Sunt multe de vazut in lumea asta, nu le putem cuprinde pe toate. De aceea cred că e important sa ne impartasim intre noi emoţiile de călătorie!  Cu bine !


Mihai Botez - călăuza suveicii, la pas, prin China.  (zona Shanghai)