Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


vineri

prin 11 țări europene cu Alina Zlati
" Ce periplu... Câte descoperiri... Am învățat mult. Am simțit tare. Și ne-a fost drag să împărtășim toate cele cu Mama Ruța, prin suveica-i cu patina și mirosul ce numai omul în timp și timpul prin om îl pot imprima în fibra lemnului.
O lună.
11 țări: Austria, Cehia, Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria.
9 capitale: Viena, Praga, Berlin, Copenhaga, Helsinki, Tallinn, Riga, Vilnius, Varșovia.
1 parc național: Neusiedler.
34 situri UNESCO: Palatul Schönbrunn din Austria,Centrul Istoric Telč din Cehia, Centrul Istoric Třebíč din Cehia, Cartierul Evreiesc din Třebíčdin Cehia, Bazilica Sf Procopius din Třebíčdin Cehia, Castelul Lytomyšldin Cehia, Centrul Istoric Kutná Horadin Cehia, Biserica Sedlecdin Cehia, Biserica Sfânta Barbaradin Cehia, Parcul Muskau din Germania, Monumentele Comemorative ale lui Luther Wittenbergdin Germania, Palatele și Parcurile din Potsdamdin Germania, Insula Muzeelor din Germania, Orașul Lübeck din Germania, Centrul Istoric Wismar din Germania, Stevns Klint din Danemarca, Catedrala Roskilde din Danemarca, Castelul Kronborg din Danemarca, Palatul Drottningholm din Suedia, Cimitirul Skogskyrkogården din Suedia, Centrul Istoric Rauma din Finlanda, Situl Funerar Sammallahdenmäki din Finlanda, Fortăreața Suomenlinna din Finlanda, Centrul Istoric Tallinn din Estonia, Centrul Istoric Riga din Letonia, Situl Arheologic Kernave din Letonia, Centrul Istoric Vilnius din Lituania, Castelul Malbork din Polonia, Centrul Istoric Toruń din Polonia, Centrul Istoric Zamość din Polonia, Mina Tarnowskie Góry din Polonia, Lagărul de Concentrare Auschwitz din Polonia, Regiunea Viticolă Tokaj din Ungaria.
Suveica a dormit în cort. Suveica a dormit pe feribot. Suveica s-a plimbat pe poteci cognitive. Suveica s-a plimbat cu bicicleta. Suveica s-a plimbat cu barca. Suveica s-a rătăcit în labirinturi. Suveica a coborât în mine. Suveica a urcat în turnuri. Suveica a vizitat muzee. Suveica a vizitat galerii. Suveica a fost inițiată într-ale ligii hanseatice, într-ale comunismului, întra-le nazismului, întra-le vikingilor, într-ale teutonilor. Suveica a fost pe coasta în baza căreia s-a demonstrat că dinozaurii au fost exterminați de un meteorit. Suveica a fost în locul în care s-au pus fundamentele protestantismului. Suveica a fost în prima piață centrală europeană unde s-a instalat un brad căciunesc.
Ce mai. De toate. Pentru toți. Am trăit frugal dar intens. Și alături de noi, suveica."

Alina Zlati