Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


marți

Pe Muntele Athos şi la Muzeul Artei Ţesutului din Grecia, cu Valentin Ţigău (Radio România)Valentin Ţigău a iubit suveica de cum a intrat în contact cu povestea ei! Într-o zi s-a hotărât să o ia cu el pe Muntele Athos. Acolo unde nu a pătruns niciodată nicio femeie, trimiteam solie una dintre uneltele ei! Părea o poveste de-a dreptul mitologică! Tocmai se întorsese de la Ierusalim şi m-am bucurat să plece într-un loc cu o încărcătură spirituală asemănătoare! Valentin Ţăgău a venit până în Mândra să cunoască locul şi oamenii din nemul suveicii! A vorbit cu preotul satului, a pregătit un pomelnic cu toţii locuitorii şi a plecat la drum...


Suveica-simbol a sătenilor din Mândra-Făgăraş, care călătoreşte pe tot globul, povestind legendele râmanilor şi aducând acasă poveştile lumii, a ajuns şi la Radio Romania, care devine partener oficial de drum pentru 2012!  Secretarul general RRI Eugen Cojocariu şi Valentin Ţigău. 


Călugărul duhovnic al Schitului Prodromu, Mt Athos,
IULIAN LAZĂR, se roagă pentru sătenii din Mândra.


Suveica Mamei Ruţa din Ţara Făgăraşului (de la Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra) "înfrăţită" cu suveicile de la Muzeul Artei Ţesutului, din Arnea, peninsula Athos (Regiunea Turistică Dinaintea Muntelui Athos), sat aflat sub protecţie UNESCO. 

Mulţumim Simona Lazăr (Jurnalul Naţional & Asociaţia Ziariştilor şi Scriitorilor de Turism din România - AJTR ) şi Valentin Ţigău (Radio România Internaţional)