Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


luni

opere de arta inspirate de suveica






Colecţia "Port şi Transport" apartine Ioanei Palicica. Artista a terminat Design Textil şi Vestimentar la Timisoara cu un proiect inedit, ingenious si creativ.  Suveica  Mamei Ruta a inspirat-o sa creeze cateva piese de baza ale colectiei si a fost o duioasa introducere in lucrarea de dizertatie  “povestea mamei Ruţa am prezentat-o, integral, aşa cum am găsit-o (şi m-a topit de emoţie) pe blog, ca introducere. Am şi plâns când am citit-o prima oară. Majoritatea suveicilor și tesaturilor din aceasta colectie au aparţinut bunicii mele."







  "Ochiul lui Dumnezeu" - lucrare semnată de sculptorul Gheorghe Zaharia. Cadou-dedicație de mărțișor pentru nepoata Mamei Ruța, cea care a pus la cale această călătorie fantastică. Lucrare inspirata de Suveica Mamei Ruta. 




-----
Prima lucrare de arta inspirata de povestea Suveicii Mamei Ruta in jurul lumii!  "Lucrarea mea “VIS” inspirată după tradiționala suveică a Mamei Ruța. V-o dedic de ziua dumneavoastra". (Sculptor Gheorghe Zaharia pentru Alina Zară, nepoata bunicii care a pus la cale împlinirea unui vis pentru cea care i-a legănat duios copilăria. )