Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


miercuri

Radu, Nemtia si o suzeta



În Germania, Radu a mai făcut un popas la Irina, colega noastră din cadrul "Agenţiei de-mplinit dorinţe". Au stat o seară la ea pe balcon, au simţit  clopotele, au văzut ultimele frunze din anul ăsta căzând, au ascultat somnul liniştit a lui Luca şi visele lui, au pictat pe o farfurie.  Au povestit despre România. Despre acasă şi cît de uşor poţi să-ţi faci aici prieteni buni. Buni! Buni! Pentru o viaţă. După povestea asta mi-am mai dat seama de un lucru: mai împlinim o dorinţă. A lui Radu - de a mai da o tură de lume înainte să se aşeze, de a se îndepărta de "aşa trebuie să fie"! Suveica şi Radu se duc unul pe altul în lume.


"Am văzut în oamenii ăştia o nebunie frumoasă şi o naturaleţe în modul de a discuta, de a gândi şi de a acţiona, de care îmi era şi dor! Radu e atât de sensibil la contextul în care respiră... ieri chiar am ASCULTAT clopotele bătând... aceleaşi clopote care bat în fiecare zi, dar pe care nu le mai asculţi pentru că ştii că "aşa trebuie" să fie! Am ascultat ultima suflare a frunzelor după ce taţii copaci le-au înghiţit puterea! şi... iată că Radu mi-a lăsat aceste manifestări ale spiritului sub culoarea unei pensule! O farfurie în minus, o amintire superbă în plus! Ne-a pictat frunze, clopote şi inspiraţie pe o farfurie care şi-a pierdut rolul (de farfurie), e acum parte din viaţa noastră!
Luca... are 10 luni. Şi lui îi plac oamenii frumoşi! Mai ales lui... ochii lui sunt mai mari! Suveica a plecat de la el cu draga lui dragă, partenera lui de somn... SUZETA!
"
 Irina Ramfu Flader
care a răcit după seara de pe balcon:)


când a plecat Radu, Luca încă nu se trezise. Suveica a dormit cu el şi i-a ascultat toate visele. Avea o suzetă nouă...