Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


marți

suveica şi Natalie Ester: Telaviv, Verona şi peripeţii



DIN PERIPEŢIILE SUVEICII CARE COLINDĂ PRIN LUME
După drumul în Malta, pe urmele Reginei Maria (poveste care a ţinut şi coperta Jurnalului Naţional în prima săptămână de august 2012), reculegere la locurile sfinte de la Ierusalim, alături de actriţa Natalie Ester, suveica urma să plece la Muntele Athos! Insă, Natalie o bagă în bagaje, cu intenţii dintre cele mai bune, şi pentru o călătorie surpriză pe care o face iubitului ei, spre Verona ( acasă la Romeo şi Julieta) Între timp, plecarea spre Muntele Athos se decalează şi se suprapune călatoriei inopinate de la Verona! Emotţi pentru toată lumea! Oare ratează suveica acea călatorie mult aşteptată din Grecia? Şi un final fericit: predare de ştafeta pe ultima sută de m şi suveica, unealtă femeiască, pleacă spre locurile în care nu a pătruns niciodată o femeie: pe Muntele Athos, alături de Valentin Ţigău de la Radio România Internaţional :)



Asher e numele unui om frumos. Evreu. Nu trebuie sa stiti mai multe. Imaginati-va un om frumos mirat. A luat bucata de lemn cu aspect ciudat si zambind, m-a intrebat in engleza pe care o intelegem amandoi ''what the hell is this?'' Am ras. "We call it 'shuttle'. It's a... Suveica."  Ne uitam amandoi la suveica... habar n-aveam sa-i explic ce minuni stie sa faca o suveica. El astepta lamuriri, eu asteptam sa-mi vina cuvintele. In traducere libera, i-am zis cam asa: Alina e o prietena buna de-acasa. Si-a adorat bunica. Bunica ei a murit. Obiectul asta i-a apartinut. Nu ma intreba cum reusea ea sa faca opere de arta cu chestia asta. Oamenii o admirau si o laudau pentru ceea ce a stiut sa creeze si sa lase in urma ei. Un suflet special, o femeie minunata. A muncit toata viata si s-a stins cu un singur regret: ca nu a parasit niciodata locul natal, un sat mic si modest din inima Romaniei. Si-ar fi dorit sa vada lumea in maretia ei, sa-i simta mirosul, sa calatoreasca. N-a fost sa fie. Pana cand... Alina a inteles ca visul unui om n-ar trebui sa se stinga odata cu el. A luat suveica bunicii si a trimis-o in lumea larga. A calatorit peste 300.000 de km. Acum e cu mine, in Israel. E timpul sa mearga la Jerusalim, sa se sprijine de Zidul Plangerii, de locurile sfinte pe care le-a atins Mantuitorul nostru... si in clipa aia, evreului frumos i-au dat lacrimile si am vazut cum sira spinarii i se raceste de emotie. Mi-a spus "Incredibil." E incredibil. Alina, Suveica e acasa. Miroase a mir si a valuri. Mama Ruta cred ca rade cu toata gura. Stirba cum o fi - Natalie Ester