Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


joi

în Gazeta Satelor...


O suveică din Mândra,  într-un tur inedit în jurul lumii
  
Satul Mândra este, se pare,  localitatea din Ţara Făgăraşului cu cea mai mare vizibilitate naţională şi internaţională din acest moment. Şi asta datorită unei campanii ingenioase, desfăşurate în jurul unei suveici care provine de la un război de ţesut vechi de peste 100 de ani! Suveica i-a aparţinut Mamei Ruţa lui Cuculaie, care şi-a dorit ca obiectul de lemn cu care a ţesut zestre pentru tot neamul ei (şi mulţi alţii din toată zona) să colinde lumea. Şi să le povestească tuturor oamenilor, despre cum se ţes pânzele în satul de la poalele Fagaraşilor, despre cât de harnici, frumoşi, povestitori şi dichisiţi sunt mândrenii ei. Nepoata batrânei, actriţa si jurnalistul Alina Zară, a pus bazele primei Instituţii Virtuale cu Aplicaţii Reale din România, creată iniţial special pentru a împlini dorinţa bunicii sale. Agenţia de Împlinit Dorinţe a avut ca prim proiect, turul-campanie al suveicii în jurul lumii.  Zeci de oameni preiau suveica, o duc în cele mai îndepărtate şi spectaculoase locuri din lume, fac fotografii, adună poveşti pentru pagina ei specială de internet (www.suveicachicd10.blogspot.com) şi o dau din mână în mână mai departe, pentru ca aceasta să ajungă pe tot Mapamondul. Poveştile din Mândra s-au auzit deja, în 2 ani de calatorii, în aproape 50 de destinatii (Romania, Europa, Africa de Nord, Asia de Nord, Asia de Est, Asia de Sud, Orientul Apropiat, Statele Unite ale Americii, America Centrala, America de Sud, Australia, Noua Zeelanda) Peste 230 de mii de km bătuţi (232762,79) – astfel încât, până acum ar fi putut face înconjurul lumii pe la ecuator de cel putin 5,8 ori... Zilele acestea, suveica vedetă din Mândra, spune povesti de acasă de la ea şi de la Mama Ruţă, în Peru & Republica Dominicană!

Mama Ruţă a trecut la cele sfinte în urmă cu aproape 10 ani. Nepoata sa îi îndeplineşte dorinţa cu un respect înduioşător. Îm memoria bunicii şi ca o continuare firească a acestei poveşti cu mândreni frumoşi, harnici şi pricepuţi, autorităţile locale sprijină  un alt proiect  special, aflat deja în lucru: Muzeul de Pânze şi Poveşti, care va fi casa oficială a suveicii călătoare! Aici se vor regăsi imagini ale acestui tur inedit, colecţii speciale de pânze, fotografii, poveşti, atelierele de creţie Mândra Chic, fusion old-new, plecând de la principiul că modernismul nu s-a născut pe loc gol. Pentru a exista, acesta are nevoie, la bază, de tradiţie! 

ianuarie 2012