Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


joi

Suvieca si cele cateva recorduri in Argentina si Chile, cu Cecilia si Adrian


Suveica mamei Ruta s-a intors in Argentina si Chile, de data aceasta incercand sa stabileasca cateva recorduri, gratie calauzelor  Cecilia Popa și Adrian Gheorghe, parintii Ralucai, cea care a dus suveica in Indonezia (povestea ei o puteti citi aici ) Primul record este stabilit chiar de familia Ralucai, ce face, iata, trei calatorii distincte cu suveica: ea, apoi parintii ei si acum ne anunta ca si fiul ei vrea sa fie calauza si sa duca si el suveica in calatoria copilariei lui, tocmai in Brazilia!



Aventura suveicii in Chile si Argentina si  cateva recorduri

A ajuns la cea mai mare altitudine 4.320 m in preajma gheizerului El Tatio din Cordiliera de “Sare”, trecand pe langa mica biserica din chirpici din Machuca (4.000 m altidudine), o asezare cu doar 10 locuitori

A calatorit prin cel mai arid desert – desertul Atacama (media anuala a precipitatiilor este de 15 mm, dar sunt statii meteo unde nu a plouat niciodata, cea mai lunga perioada fara nici un strop de ploaie in zona centrala fiind de 4 ani)

A descifrat secretele “moailor” pe cea mai izolata insula de pe Pamant – insula Pastelui, aflata la 3.512 km de cea mai apropiata zona continentala (… si la 15.654 km de Bucuresti) 
 
A revazut cel mai mare si mai vizitat ghetar montan activ (Perito Moreno), cela mai intins ghetar – Upsala (870 kmp) si unul din cei mai inalti  – Spegazzini (cu o inaltima maxima a frontului de 135 m)
 
S-a reintors in cel mai sudic oras al lumii – Ushuaia si de acolo mai departe pe canalul Beagle spre insula Pinguinilor.










-----

Si, in timp ce suveica vedea America de Sud, noi, acasa, ii povesteam despre ea globe-trotter-ului Mirel Magop, care ne povestea noua despre America de Sud, de unde tocmai revenise si unde se petrecuse cu suveica noastra:)