Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


vineri

3 CALATORII: Itaca - Grecia / Rio de Janeiro - Brazilia / fiordurile Norvegiei si Bali

 1. ... pe urmele lui Ulise si al Penelopei, acasa la ei, in Itaca (Ithaka)

In micutul sat de munte Stavros, impreuna cu Simona Lazar si Valentin Tigau
Odiseea este una dintre cele mai vechi și renumite opere literare din mitologia antică, atribuita lui Homer. Ea prezintă peripețiile regelui Odiseu (Ulise) și ale însoțitorilor lui din Itaca pe drumul de întoarcere acasă, după războiul troian. În multe limbi termenul de „odisee“, inspirat de această epopee, desemnează o rătăcire plină de peripeții.
 
"Ithaka e o insula fara apa. Niste instalatii desalinizeaza marea, iar oamenii o cumpara cu 1 euro/mc. In acest arid dar mitic areal, avocatul George Couvaras a descoperit, in via centenara a familiei, un firisor cristalin. Izvorul lui a fost metafora unei zile pe care n-o pot uita"




2. Vacanta la Rio de Janeiro cu Alexandra 

Daca tot a venit caldura, Suveica a dat o fuga pana la Rio de Janeiro, in Brazilia! Incepe cu Copacabana Beach. A continuat cu Paraty, un minunat oras colonial (patrimoniu Unesco) si cu cateva din cele peste 300 de insule care sunt un jur:) Apoi, "de pe minunatele plajele din Trindade, am ajuns in favelele din Rio"





 3. Din fiordurile Norvegiei in Bali 

 "Si uite asa a pornit o noua aventura a suveicii noastre dragi. Nimic din natura nu-i este poate mai caracteristic Norvegiei decat fiordurile. Unul dintre cele mai spectaculoase fiorduri din Norvegia este Lysefjord, gratie indeosebi unui punct de belvedere, Preikestolen. Preikestolen este un platou de stanca situat la altitudinea de 604 m oferind o panorama larga a fiordului Lysefjord care are o lungime de 40 km. De aici plecam in vacanta in Bali:)"  Oana McDowell


  la Ketut Liyer, "the healer" din cartea si filmul "Mananca, roaga-te, iubeste" (Eat, pray, love)Bali / Indonezia