Suveica Mamei Ruţa din Mândra ( Ţara Făgăraşului, Transilvania, România) este, se pare, "cea mai celebră suveică din lume după cea a Penelopei" - un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război. Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului. "Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă. În lungul, latul şi rotogolul pământului, sunt zeci de oameni care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire, plus o poveste de drum şi fotografii pentru pagina ei de internet... Aceștia se numesc CĂLĂUZE. Povestea noastră este tot mai des catalogată drept "unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaționale de călătorie" Proiectul poartă semnătura nepoatei Mamei Ruța, Alina Zară (Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra - atelierele Mândra Chic)


vineri

alta calatorie exotica cu ANDREI


 impreuna cu Andrei Zincenco, prietenul nostru care a mai plimbat-o si prin desertul marocan ... de data aceasta: Bulgaria, Turcia, Siria, Iordania, Liban


"Life begins at the End of your comfort zone" - motto-ul unei calatorii cu motocicleta de 6900km prin Bulgaria, Turcia, Siria, Iordania, Liban

"In ciuda ideilor preconcepute despre Orientul Mijlociu am intalnit oameni foarte prietenosi, drumuri bune si in general natiuni mai civilizate decat noi romanii. Nu am facut foto prea multe pe strada, ca sa nu atrag atentia, am filmat insa de pe casca :) Suveica a fost cu mine tot timpul! Am povestit lumii despre Tara Fagarasului , iar lumea ne-a povestit despre ea si ne-a lasat sa o descoperim" Andrei.


................................
road book


Citadela din Aleppo. Poarta principala

La Palmyra am ajuns la apus. Asa arata :)

Palmyra. Coloanele de la casa Reginei Zenobia - minune arhitehtonica
Doar vreo 4000 de sclavi au mai supravietuit livrarii acestor patru coloane la captatul unei calatorii de patru luni incepute in Egipt. Nu se stie cati au plecat initial.


Palmyra. Teatrul din 200 A.D.Damasc - orasul vechi

Amman, Iordania. Amfiteatrul roman

Petra. Poarta Trezoreriei sculptata in munte. Doua niveluri desupra pamantului, un nivel sub pamant.


Teatrul - punct de reper in istoria oricarui oras antic:)

Petra by Night - mii de lumanari marcheaza drumul...

Jerash. Iordania.

beirut - modernism...
Krak des Chevaliers. Imortal


Rural. Undeva in estul Siriei, o intalnire cu copii si tinerii iesiti de la scoala. Un pic neobisnuiti cu strainii si suveica, dar zambitori si veseli.